Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Συμμετοχή του Δ1 στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας


 Κάθε μαθητικό φεστιβάλ συνιστά μια γιορτή δημιουργίας. Μια γιορτή που απομακρύνει το άτομο από τον καταναλωτικό ρόλο που ενδόμυχα επιβάλλουν οι σύγχρονοι καιροί. Πολύ περισσότερο, κάθε εφάμιλλη δράση εμφυσεί στο άτομο τον ρόλο του δημιουργού. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά όταν πίσω από την αφηρημένη έννοια «άτομο» κρύβονται παιδιά.            

Η συμμετοχή του Δ1στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: Να καταστούν τα παιδιά δημιουργοί. Στο πλαίσιο του νέου σχολικού μαθήματος των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» και με τη χρήση της εφαρμογής προγραμματισμού «Scratch» τα παιδιά κατασκεύασαν το «TheFastFood».

Πρόκειται για ένα εστιατόριο που το άτομο που διευθύνει καλείται να εξυπηρετήσει κάθε πεινασμένο πελάτη. Ζητήματα κοινωνικής συμπερίληψης, έμφυλων ταυτοτήτων, υγιεινής ή μη διατροφής, επιχειρηματικότητας κ.λπ. είναι μόνο μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά. Με άλλα λόγια, στο πελατολόγιο του «TheFastFood» υπάρχουν άτομα με αναπηρία, διαφορετικών εθνικοτήτων, φύλων κ.λπ. Στην πράξη, το πελατολόγιο του «TheFastFood» είναι μία αναπαράσταση της ευρύτερης κοινωνίας. Το μενού, περιλαμβάνει διάφορα γεύματα -άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο υγιεινά- με σκοπό να κατανοηθεί από τον χρήστη η φιλοσοφία του «Ευ Ζην». Τέλος, ανάλογα με την επιτυχία ή όχι της εξυπηρέτησης, ο χρήστης κερδίζει ανάλογα XPs,ως μια αναπαράσταση επιχειρηματικότητας.

Όλα όσα συναντώνται στο project«TheFastFood» είναι κατασκευασμένα από τα παιδιά. Από την αφίσα και το trailer παρουσίασης, ως και την τελική εφαρμογή. Το εν λόγω κατέστησε το εγχείρημα ακόμα πιο σύνθετο. Τα παιδιά κλήθηκαν να προγραμματίσουν, να σχεδιάσουν τους ήρωες (είτε στο χαρτί είτε ηλεκτρονικά), να γράψουν το κείμενο της παρουσίασης (ξεφεύγοντας από τη «συμβατική» χρήση της γλώσσας και της γραφής, μέσω της μεθόδου της δημιουργικής γραφής), να συνεργαστούν ομαδικά/εταιρικά, να ντύσουν μουσικά το project, να αναλάβουν ρόλους και ευθύνες. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η παρουσίαση, που θα λάβει χώρα κατά το χρονικό διάστημα 10-14 Μαΐου 2022.

Δείτε το  παιχνίδι μας εδώ 

Δείτε το διαφημιστικό trailer που φτιάξαμε εδώ 

 Δείτε πληροφορίες για τη συμμετοχή μας εδώ

 Δείτε τις συμμετοχές στο 11ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας εδώ 

Πολλές ευχαριστίες στην οργανωτική επιτροπή του 11ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας. Η πρωτοβουλία τους, για άλλη μια χρονιά, αποτελεί κίνητρο για δημιουργία.

Ο εκπαιδευτικός της Δ1 τάξης και εμψυχωτής των μαθητών/ μαθητριών

                                                                                                                                       Λιθοξοΐδης Στέλιος