Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Η γιορτή της κρέπας 2018

Η γιορτή της κρέπας , στη Γαλλία ονομάζεται   “Chandeleur” . Το όνομα Chandeleur προέρχεται από το chandelle που σημαίνει κερί στα γαλλικά, γι’αυτό και η γιορτή αυτή ονομάζεται και Fête des chandelles = Γιορτή των κεριών. Το άγιο φως των κεριών των εκκλησιών που φέρνουν οι πιστοί στο σπίτι τους θα τους προστατέψει και θα τους υπενθυμίζει ότι ο Χριστός είναι το φως του κόσμου.
Στη Ρωμαϊκή εποχή, επρόκειτο για γιορτή προς τιμή του θεού Πάνα.  Κατά τη γαλλική παράδοση όμως, συνδέεται με το φως, τον εξαγνισμό, τη γονιμότητα και την ευημερία. Όσον αφορά στη χριστιανική θρησκεία, αντιστοιχεί στη γιορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού που γιορτάζουμε όλοι στις 2 Φεβρουαρίου, 40 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα. 
Στη Γαλλία σήμερα η Chandeleur είναι γνωστή κυρίως ως η ημέρα της κρέπας. Κατά την παράδοση, εάν δεν έφτιαχναν κρέπες την ημέρα αυτή, δεν θα είχαν σοδειά από σιτάρι. Η κρέπα, μεταξύ άλλων, λόγω του στρογγυλού σχήματος και του χρυσαφένιου της χρώματος, θυμίζει τον ήλιο που επιστρέφει την άνοιξη μετά από ένα σκοτεινό και κρύο χειμώνα ή το χρυσό φλουρί.
Οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του σχολείου μας που διδάσκονται γαλλικά, τίμησαν το έθιμο και με την καθηγήτρια των Γαλλικών, κ. Μαντά Ζωή έφτιαξαν και απόλαυσαν πεντανόστιμες γλυκές κρέπες. Ήρθαν έτσι σε επαφή με το γαλλικό πολιτισμό, χρησιμοποίησαν τη γαλλική γλώσσα, συνεργάστηκαν και διασκέδασαν!