Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

3 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα Ατόμων με αναπηρία

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ατόμων με αναπηρία  προσπαθώντας να περάσει στους μαθητές το μήνυμα της ημέρας το σχολείο μας πραγματοποίησε τις ακόλουθες δράσεις:

1. Τρεις μαθητές της ΣΤ΄τάξης με τη συντροφιά ενός συμμαθητή τους δίπλα τους ο καθένας ερμήνευσαν ενώπιον των υπολοίπων συμμαθητών τους της Στ΄τάξης συνοδευόμενοι από την κιθάρα του μουσικού μας κ. Αρσένη Κώστα και με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης κ. Λάμπρου Πολυξένης το τραγούδι της καλλιτέχνιδας Μαρίζας Ρίζου με τίτλο, «Θέλω κάποιον να με σύρει». Η επιλογή αυτού του τραγουδιού είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την υπενθύμιση της αξίας της υποστήριξης προς κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη προς βελτίωση της ζωής και του μέλλοντός του.

2.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής, είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το σύστημα Braille, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την εκπαίδευση και την επικοινωνία μεταξύ ατόμων με προβλήματα όρασης. 


3. Η Γ3 τάξη προσπάθησε να «μπει στα παπούτσια του άλλου», να αποκτήσει δηλαδή ενσυναίσθηση. Στα μικρά εργαστήρια που στήθηκαν, τα παιδιά ένιωσαν για λίγο πώς είναι να μην ακούς, να μη βλέπεις, να μη μιλάς, να έχεις κινητικές ή άλλες δυσκολίες… Συζήτησαν και πήραν αποφάσεις. Μία από αυτές τις αποφάσεις είναι "από εδώ κι εμπρός να εκτιμούμε όσα έχουμε και να σεβόμαστε τις δυσκολίες του διπλανού μας".

4. Στο μάθημα της Θεατρικής Αγωγής έγιναν βιωματικές ασκήσεις - δραστηριότητες, ώστε οι μαθητές -τριες να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με την σωματική αναπηρία και να καλλιεργηθεί η ενσυναίσθησή τους. 

5. Στα Αγγλικά οι εκπαιδευτικοί έκλεισαν τα μάτια ενός μαθητή με ένα μαντήλι και όρισαν έναν συμμαθητή τους ως συνοδό για να του δίνει οδηγίες στα αγγλικά προκειμένου να φτάσει από ένα σημείο της αίθουσας σε ένα άλλο περνώντας ανάμεσα από εμπόδια. Εκτός από την εξάσκηση των οδηγιών στα Αγγλικά τα παιδιά συνειδητοποίησαν παράλληλα  τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης και αποφάσισαν ποτέ να μην την υποτιμούν και ποτέ να μην την κοροϊδεύουν.