Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Κατασκευές από τον όμιλο του Διευρυμένου Ολοήμερου Δευτέρας και Πέμπτης

1. Ο Πάμπλο Πικάσο ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς εκπροσώπους της σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης, του 20ου αιώνα. Αφοσιώθηκε κυρίως στο ρεύμα του κυβισμού και του σουρεαλισμό. Ο Σουρεαλισμός ενέπνευσε τον Πικάσο να δημιουργήσει πολυποίκιλες μορφές σε αντικείμενα και σχέδια δημιουργώντας έτσι σουρεαλιστικούς πίνακες, με έντονα συναισθήματα, δίνοντας την εντύπωση μη πραγματικής υπόστασης. Τα έργα του ενέπνευσαν και τα παιδιά του διευρυμένου ολοήμερου, καθώς επηρεάστηκαν από τις ευφάνταστες φιγούρες, τα έντονα χρώματα και τα περίτεχνα σχήματα, δημιουργώντας εικόνες της φαντασίας τους. Με αυτόν τον τρόπο κατασκεύασαν μικρά έργα τέχνης από αποκόμματα χαρτόκουτας, χρώματα σε έντονους τόνους, καθώς και χρωματιστά χαρτόνια, τα οποία κοσμούσαν τα σουρεαλιστικά πρόσωπα που επέλεξαν να δημιουργήσουν. 

   

2. Με αφορμή την έναρξη των Αποκριών, κατασκευάσαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του διευρυμένου ολοήμερου, αποκριάτικες μάσκες ζώων από λευκά χάρτινα πιατάκια, χρωματιστά χαρτόνια και βαμβάκι. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν το σχέδιο της επιλογής τους και να διακοσμήσουν τη μάσκα τους, όπως εκείνα επιθυμούν. Με αυτό τον τρόπο δώσαμε μία ευχάριστη νότα, αφού διασκεδάσαμε και πειραματιστήκαμε με τα διάφορα υλικά.

   

     
 

3. Η Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι η σημαντικότερη περίοδος των Ορθόδοξων Χριστιανών, κατά την οποία οι πιστοί επιλέγουν να νηστέψουν, δηλαδή να καταναλώσουν τροφές που δεν περιέχουν αίμα, κρέας, ψάρι, λάδι, γαλακτοκομικά, από την Καθαρά Δευτέρα έως και το Μεγάλο Σάββατο. Λόγω την μακρόχρονης περιόδου, 40 ημερών, που λαμβάνει χώρα, έχει καθιερωθεί από παλιότερα η κατασκευή μίας γυναικείας φιγούρας, η οποία παρομοιάζεται με την Σαρακοστή, από την οποία και έχει πάρει το όνομά της «Κυρά – Σαρακοστή» και χρησιμοποιείται ως ημερολόγιο 7 εβδομάδων (εξ’ ου και τα 7 της πόδια). Προκειμένου τα παιδιά να έχουν μία πιο συγκεκριμένη εικόνα της νηστείας, αποφασίσαμε να φτιάξουμε την Κυρά Σαρακοστή, με απλά υλικά από χαρτόνι και χρώματα και να διακοσμήσουμε τη ζωγραφιά μας με φαγητά που μπορούμε να καταναλώσουμε αυτή την περίοδο, καθώς και διάφορα έθιμα όπως το πέταγμα του χαρταετού.

  

Η Καθαρά Δευτέρα είναι στενά συνδεδεμένη με το πέταγμα του χαρταετού. Ο συμβολισμός του χαρταετού συνδέεται με την απελευθέρωση της ψυχής μας στον δημιουργό του, μετά την περίοδο των «Από – κρεω», δηλαδή της τελευταίας ημέρας που μπορούμε να καταναλώσουμε κρέας πριν την έναρξη της σαρακοστιανής νηστείας. Έτσι, οι μαθητές και οι μαθήτριες του διευρυμένου ολοήμερου, κατασκεύασαν μικρούς χαρταετούς, για να τιμήσουν αυτήν την ημέρα, χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό τρόπο, με τη βοήθεια μακαρονιών, χρωμάτων και με λίγη φαντασία. 

   

     

Από την εκπαιδευτικό Τόνια Τόππου