Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

26 Σεπτεμβρίου, Ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών


Τα τμήματα γαλλικών του σχολείου μας γιόρτασαν την Ευρωπαïκή μέρα ξένων γλωσσών, πραγματοποιώντας δράσεις με θέμα «το ουράνιο τόξο» με την καθοδήγηση των δασκάλων τους Τσιροπούλου Ιρένας και Νίκα Ελίνας.

Η 26η Σεπτεμβρίου είναι ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό των γλωσσών.

Ο εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) καθιερώθηκε το 2001 από την επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι γλώσσες καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε και ταυτόχρονα να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε.

Σκοπός του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών (European Day of Languages) είναι :

·         Η προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών.

·         Η διατήρηση και η περαιτέρω καλλιέργεια του γλωσσικού πλούτου της Ευρώπης.

·         Η εκμάθηση και άλλων γλωσσών, εκτός των ευρύτερα γνωστών.  

Για το έτος 2020 προτάθηκε για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης η δράση:

                     «ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ»

Έτσι οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης γαλλικών αρχικά έμαθαν τι είναι το ουράνιο τόξο, ποια είναι τα χρώματά του και γιατί εμφανίζεται, μέσα απο την προβολή ενός βίντεο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές της Ε’ δημοτικού, στην πρώτη τους επαφή με τα γαλλικά, έμαθαν πώς λέγονται τα χρώματα του ουράνιου τόξου στην γαλλική γλώσσα, τραγούδησαν το τραγούδι του ουράνιου τόξου και στη συνέχεια το ζωγράφισαν.




 

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, που είναι πιο προχωρημένοι, συνέθεσαν το δικό τους ποίημα με θέμα το ουράνιο τόξο και στη συνέχεια παρουσίασαν το ποίημα αυτό μέσα από τη ζωγραφιά τους.



Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, οι μαθητές τόσο της Ε’ όσο και της ΣΤ’ τάξης γαλλικών σε επόμενο μάθημα πραγματοποίησαν πείραμα στην αυλή του σχολείου με θέμα το ουράνιο τόξο και στη συνέχεια έπαιξαν παιχνίδια στο προαύλιο με το υφασμάτινο «ουράνιο τόξο» μας. 



Ζωγραφιές και ποιήματα των μαθητών με το ανωτέρω θέμα θα αναρτηθούν στην ακόλουθη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV): https://edl.ecml.at/Fun/Allcoloursoftherainbow/tabid/3155/Default.aspx.

Ήταν μία πανέμορφη εμπειρία με τους μαθητές μας, που μας βοήθησε να «ξεχαστούμε» λίγο από τη σχολική καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά πραγματικά το διασκέδασαν! Το ίδιο και οι εκπαιδευτικοί!