Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Παιχνίδια στο προαύλιο

Ολοκληρώθηκε η σχεδίαση των παιχνιδιών στο δάπεδο του προαυλίου του σχολείου μας! Η ιδέα του Συλλόγου Διδασκόντων υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συμβολή της εικαστικού Δήμητρας Λαμπρέτσα και της γυμνάστριας Αλεξάνδρας Καρκάνη. 
Τα παιχνίδια αυτά στοχεύουν στη δημιουργική και ευχάριστη απασχόληση των μαθητών κατά την ώρα των διαλειμμάτων, μειώνουν, σύμφωνα με έρευνες, τα ατυχήματα, ενώνουν τους μαθητές, ενισχύουν την ομάδα και ομορφαίνουν το σχολείο.
ΤΟ ΦΙΔΑΚΙ
Γνωστό σε όλους και παραδοσιακό παιχνίδι: ξεκινάμε από την αφετηρία και ρίχνοντας το ζάρι προχωράμε προς τον τερματισμό. Αν πατήσουμε σε σκάλα ανεβαίνουμε σε μεγαλύτερο τετράγωνο, αν πατήσουμε στο στόμα του φιδιού, κατεβαίνουμε σε μικρότερο. Νικητής είναι όποιος φτάσει πρώτος στο τέρμα.

 ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ
Ένας ή περισσότεροι μαθητές στέκονται μέσα σε κάθε τετράγωνο και κυκλοφορούν την μπάλα με τα χέρια τους γύρω γύρω, όμως μέσα στα τετράγωνα. Η μπάλα πρέπει να σκάει μέσα στα τετράγωνα. Δεν υπάρχει νικητής. Είναι παιχνίδι δεξιότητας, κίνησης και ευχαρίστησης.
ΤΟ ΚΟΥΤΣΟ
Πετάμε μια πετρούλα σε ένα τετράγωνο και ξεκινάμε να την πιάσουμε. Όπου υπάρχει ένα τετράγωνο στεκόμαστε κουτσό (με το ένα πόδι), όπου υπάρχουν δύο, πατάμε με τα δύο πόδια. Στόχος μας να γυρίσουμε στην αρχή έχοντας πιάσει την πέτρα και χωρίς να μπερδευτούμε.
TWISTER
Δημοφιλές παιχνίδι, πολύ αστείο και διασκεδαστικό. Ένας μαθητής δίνει οδηγίες και οι άλλοι τις ακολουθούν. Για παράδειγμα, δεξί χέρι στον κόκκινο κύκλο, αριστερό πόδι στον κίτρινο κύκλο κ.λ.π. Νικητής, όποιος ακολουθώντας τις οδηγίες, δεν πέσει στο έδαφος.
ΣΤΟΧΟΣ
Στοχεύουμε απλά στο κέντρο. Παιχνίδι συγκέντρωσης και ικανότητας.
 ΣΤΑΥΡΌΣ
Παιχνίδι χρήσιμο στη γυμναστική, κατάλληλο για προθέρμανση αλλά και για εξάσκηση των δεξιοτήτων ρυθμού και συγχρονισμού. Με διπλά πηδηματάκια οι μαθητές περνούν από το 1 στο 2, από το 2 στο 3, από το 3 στο 4. Βασικός κανόνας για να περάσουν από το ένα νούμερο στο άλλο είναι πρώτα να περάσουν από το μηδέν (0).